»»

"/>
Zajednički sastanak ministara obrazovanja i privrede sa gradonačelnikom i načelnicima općina
Riješen problem prijevoza učenika na području BPK-a Goražde, uskoro uspostavljanje redovnih linija prema lokalnim zajednicama
Datum: 04.09.2020.

S ciljem pronalaženjem rješenja prijevoza učenika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Arman Bešlija danas je održao zajednički  sastanak sa predstavnicima lokalnih zajednica, Grada Goražde i općina u sastavu Kantona. Sastanak kojem prisustvovali gradonačelnik grada Goražda Muhamed Ramović, načelnici općina Pale i Foča u Federaciji BiH Asim Zec i Zijad Kunovac, kao i ministar za privredu Mensad Arnaut, rezultirao je uspješnim rješenjem ovog problema.

Prema riječima ministra Armana Bešlije, sastanak je održan zbog velikog broja pristiglih upita  od strane roditelja te zakonske obaveze ministarstva da učenicima osiguraju prijevoz do škole i obrnuto, odnosno, zbog interesa svih građana na području našeg Kantona budući da nisu bile uspostavljene redovne linije.

„Ono što je zaključak sa ovog sastanka jeste da su u saradnji sa Ministarstvom za privredu obezbijeđene normalne linije koje su bile u prethodnom periodu, prije pandemije korona virusa, tako da imamo obavijest za roditelje da će autobusi redovno saobraćati i da mogu svoju djecu slati u školu. Jedan od zaključaka je da se dugoročno treba rješavati ovaj problem, jer se postavlja pitanje ekonomske isplativosti prijevoznika za ove linije. Zakon o komunalnim uslugama nalaže Kantonu i lokalnim zajednicama da subvenciniraju i prijevoz kako bismo  održali te vitalne linije. Treba brinuti o svim našim građanima, pa tako i onima koji žive u ruralnim zajednicama, ne smijemo ih zapostaviti tako da će na tome i ubuduće raditi“-  naglasio je ministar Bešlija, koji je podsjetio da Ministarstvo trenutno roditeljima izdvaja sredstva za prijevoz a da oni sami biraju prijevoznika te da je ovo rješenje privremeno dok se na izabere najbolji ponuđač  za prijevoz učenika.

„S obzirom da je zakonska obaveza ministarstva i ova odluka koju smo donijeli bila je jedini mogući način i opcija i ono što nas raduje jeste da su i prijevoznici bili solidarni i pružat će usluge prijevoza za sve naše lokalne zajednice od Prače, Ilovače do Ustikoline“, izjavio je ministar Arman Bešlija.

 

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.