»»

"/>
Okruglim stolom o temi "Položaj nastavnika u vrijeme COVID-19"
Obilježen 5.oktobar, Svjetski dan učitelja
Datum: 05.10.2020.

Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a  danas je održan Okrugli sto o temi “Položaj nastavnika u vrijeme COVID-19”.

Ove godine razgovor o ulozi i značaju nastavničke profesije na cjelokupan razvoj društva kao cjeline vođen je s posebnog aspekta, pandemije koronavirusa te je osim specifične teme i sam Okrugli sto održan uz poštivanje svih epidemiloških  mjera i preporuka izdatih od kriznih štabova.

Okruglom stolu, uz predstavnike organizatora, prisustvovali su direktori osnovnih i srednjih škola s područja našeg Kantona kao i predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Uz čestitke prosvjetnim radnicima na ovom prazniku kada se posebno ističe važnost njihovog posla i odabira, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija naglašava da se odabirom teme Okruglog stola, pored svečarskog karaktera, željelo razgovarati i o aktuelnim temama, o tome koliko su prosvjetni radnici za vrijeme pandemije doprinjeli u prenošenju znanja djeci,  o svim dobrim i lošim stvarima koje su se dešavale u ovom periodu, te dati i neke smjernice i zaključke kako da se unaprijedi rad u obrazovanju.

Potrebno je da se više bavimo kvalitetom nastave, da zajedno ulažemo u unaprjeđenje nastave i uređenje životnih vještina kako kod djece, tako i kod nastavnika, ističe ministar Bešlija.

„Kroz pandemiju su se pokazale naše manjkavosti u informatičkoj pismenosti i poznavanju stranih jezika i trebamo ulagati mnogo više u te alate koji će unaprijediti obrazovanje tako da mi je žao što se prosvjetni radnici moraju baviti nekim tehničkim pitanjima, a ne unaprjeđenju kvaliteta nastave“, izjavio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

„5. okobar je Dan učitelja i nastavnika i nekako se osjećamo ponosno što smo odabrali ovo zvanje kojim se bavimo, jer je to najčasnije zvanje koje jedan čovjek može da ima, kaže Mula Imamović, direktorica MSŠ „Enver Pozderović“ u čijim prostorijama je održan današnji Okrugli sto.

Ona ističe da je velika je odgovornost organizovati nastavu u specifičnim uslovima pandemije koronavirusa ali da su sve osnovne i srednje škole na području našeg Kantona spremno dočekale ovakvu situaciju te našli odgovarajuća rješenja u izvedbi nastave, poštujući mjere i zaštite koje je propisao Krizni štab Federacije BiH.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.