»»

"/>
Nastava u drugom polugodištu bit će organizirana većinom u školskim klupama
Datum: 29.01.2021.

Uoči početka nastave u drugom polugodištu školske 2020/2021.godine, koja počinje u ponedjeljak 01. februara 2021.godine,  ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija upriličio je danas sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola s prostora našeg kantona.

Na sastanku je između ostalog razgovarano o organizaciji nastave, a nakon današnjeg sastanka sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja kantona te ranijeg sastanka sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo, resorni ministar Arman Bešlija potvrdio je da će nastava u drugom polugodištu biti organizirana, većinom, u školskim klupama.

„  Škole su zauzele stav da zadrže te modele s tim da će dvije koje su išle po B modelu (kombinovana nastava)  uskladiti da većina odjeljenja ide po A modelu.  OŠ „Fahro Baščelija“ koja je ranije imala kombinovanu nastavu, sada će pleksigasom napraviti fizičku barijeru kako bi mogle da se ispune sve epidemiološke mjere. Također, Srednja tehnička škola STŠ „Hasib Hadžović“ će uvesti princip po A modelu, a samo neka odjeljenja će ići po principu B modela“ – precizirao je Bešlija.

Drugo polugodište počinje uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a  časovi će biti organizovani kao i u prvom polugodištu u trajanju od 30 minuta.

„  Nastojat ćemo da poboljšamo kvalitet nastave tako što ćemo većinu raditi po A modelu, jer to je bio zahtjev i velikog broja roditelja. Da bi se to realizovalo uložen je veliki trud svih, počev od nastavnika koji su morali nastavu uskladiti po A i B modelu, a tu su, naravno, i roditelji koji su preko noći postali nastavnici te su morali za svoju djecu da uzmu materijal i uče ih osnovnim stvarima“ – kazao je Bešlija.

Resorni ministar i u novom polugodištu poželio je sreću i strpljenje svim učesnicima nastavnog procesa, naglasivši da su trenutne okolnosti jedan izazov za sve zemlje svijeta pa i za BiH, a pogotovo za BPK Goražde.

„ Mi smo se potrudili da obezbijedimo osnovne stvari. Tu je i online platforma, a kada smo izvršili analizu pokazalo se da jedan bazični paket Microsoft Offica  košta 10,40 KM. Mi smo taj paket obezbijedili za 2.800 korisnika tj. učenika i nastavnika. Na mjesečnom nivou to košta oko 29.000KM a na bazi školske godine to je oko 232.000 KM. Ta sredstva smo obezbijedili uz podršku donatora, što je uspjeh jer vidimo da mnoge zemlje imaju problem sa online platformama“ – istakao je on.

Kako je istaknuto,  riješen i problem prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola

„ Osnovne škole su obezbijedile prijevoz učenika putem direktnog sporazuma ili će koristiti vlastita prijevozna sredstva, a ono što želim da naglasim jeste da je obezbijeđen prijevoz za povratnike na Dubištu i u Mašićima, tako da će svi učenici osnovnih i srednjih škola imati obezbijeđen prijevoz. Za učenike srednjih škola on je obezbijeđen na način da se refundiraju putni troškovi, ali imamo gradske linije koje nisu pokrivene. Zbog toga smo uputili Gradskoj upravi jedan poziv da zajednički riješimo taj problem, jer se  Ministarstvu za obrazovanje adresira održavanje redovnih linija što nije naša nadležnost“ – kazao je Bešlija.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija  dodao je da ove godine zbog epidemiološke situacije neće biti organiziran obavezni predškolski program, na način kako je to bilo ranije.

„ Uz konsultacije sa Zavodom za javno zdravstvo, došli do zaključka da po ovim epidemiološkim mjerama ne možemo organizovati obavezni predškolski program tako da ćemo ponuditi roditeljima određene radionice koje imaju karakter predškolskog programa, ali neće imati taj intenzitet kao ranije. Biće objavljen javni poziv i moći će se prijaviti svi roditelji dobrovoljno da djeca idu na te radionice“ – kazao je ministar Arman Bešlija.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.