»»

"/>
Press konferencija ministrice za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Od 1.septembra učenici s područja BPK Goražde pohađat će nastavu po A modelu, u školskim klupama i sa riješenim prijevozom
Datum: 25.08.2021.

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Biljana Begović na današnjoj press konferenciji upoznala je javnost kada počinje i na koji način će se odvijati nova školska 2021/2022.godina.

Prema njenim riječima, nova školska godina počinje u srijedu, 1.septembra. Vodeći se zaključcima i procjenama Kantonalnog štaba Ministarstva zdravstva te zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije,  iz  Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a  obavještavaju roditelje i učenike da će se nastava odvijati po A modelu, što znači da će učenici ići redovno u školu; učenici će biti u školskim klupama,  a čas će trajati 45 minuta. Novina je da za vrijeme nastave učenici i nastavnici neće morati nositi maske, koje su i dalje obavezne prilikom kretanja van učionica.

„Prije svega, nadam se da će naše učenike, njihove roditelje, nastavnike i sve građane BPK-a Goražde poslužiti zdravlje i da ćemo se svi zajedno uspješno iznijeti sa četvrtim valom korona virusa koji je već počeo. Za sada je epidemiološka situacija u kantonu zadovoljavajuća i nastava će se normalno odvijati po A modelu. Pratit ćemo epidemiološku situaciju i poduzimati sve potrebne mjere kako bi naši učenici bili što više u školskim klupama. Ove godine, besplatne udžbenike će dobiti učenici šestih razreda, a u skladu sa spiskovima odnosno potrebama koje su iskazale  škole. I dalje je dostupna opcija posuđivanja udžbenika iz školskih biblioteka, uz obavezu učenika da ih vrate“ riječi su ministrice Begović.

Ministrica Begović naglašava da joj je posebno zadovoljstvo  što će se u novu školsku godinu ući sa riješenim prijevozom učenika, što je bio jedan od velikih problema  u proteklom periodu.

„U kratkom periodu koji je pred nama pokazali smo da zajedničkim radom, međusobnim poštovanjem i razumijevanjem možemo riješiti svaki problem. Zahvalila bih se izabranim prevoznicima, jer su pokazali da im je interes djece ipak na prvom mjestu i uvjerena sam da će kao i uvijek svoj dio posala kvalitetno i na vrijeme obavljati“, riječi su ministrice Begović.

Ona napominje da je ministarstvo preuzela u trenutku kada je za kratko vrijeme, osim prijevoza, trebalo pronaći najbolja rješenja da uprkos kompleksnoj situaciji nastavni proces  krene i teče bez većih poteškoća.

„U osnovnim školama, bez muzičke škole, imamo ukupno 1984 učenika koji su raspoređeni u 132 odjeljnja. Oko polovine tih odjeljenja nije u skladu sa pedagoškim standardima, a zabrinjavajuća je činjenica da imamo 56 odjeljenja sa 10 i manje učenika. Sa kakvim demografskim problemom smo suočeni najbolje pokazuje podatak  da imamo 13 odjeljenja sa po dva učenika, od čega je značajan broj u višim razredima, što isključuje model  kombinovane nastave. Iako se racionalno nameće pitanje opstojnosti pojedinih područnih škola, Vlada BPK Goražde želi voditi računa o održivosti lokalnih  zajednica, a svi znamo da su područne škole izuzetno važne za opstanak porodica u pojednim dijelovima kantona“, ističe ministrica Begović.

Ministrica Begović takođe naglaša da su obavili konsultacije sa sindikatima i rukovodstvom svih škola kako bi pronašli model koji će biti u najboljem interesu djece, ali i nastavnog osoblja.

„ U skladu s tim, a imajući u vidu da se već kasnilo sa konkursnim procedurama u školama, iste smo prolongirali za kraći period kako bismo izvršili detaljnu analizu stanja u školama i na osnovu nje definisali najbolji modus regulisanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika. Naša intencija je da uprkos smanjenju broja djece sačuvamo što veći broj radnih mjesta,  s tim da to iskoristimo kao šansu za podizanje kvaliteta nastavnog procesa. Jedna od stvari koja se može uraditi je detekcija i utvrđivanje broja učenika sa poteškoćama u razvoju kako bismo mogli planirati adekvatan broj asistenata“, kazala je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović.

Na kraju, ministrica napominje da je pred njima jako puno izazova za koje će se potruditi da ih riješe odgovornom politikom u obrazovanju, koja će uvijek na prvom mjestu imati interes djeteta, a onda i prosvjetnih radnika.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.