»»

"/>
BPK Goražde pravi značajnije iskorake u aktivnostima koje se provode na nivou kantona u vezi borbe protiv korupcije
Datum: 10.11.2021.

Šefica Misije OSCE-a u BiH  Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist danas su posjetile Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku  sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom, ministricama za pravosuđe, upravu i radne odnose te obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  Natašom Danojlić i Biljanom Begović, razgovarano je o aktivnostima koje se provode na nivou kantona u vezi borbe protiv korupcije a s kojim, prema procjenama Misije OSCE-a, naš kanton prednjači u odnosu na ostale kantone, praveći značajnije iskorake.

Ovom prilikom ambasadorica Kavalec i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović potpisale su i memorandum o razumijevanju o “Standardima i modelu profesionalnog razvoja školskog menadžmenta”.

Ambasadorica Kavalec naglasila je da misija OSCE-a ima izuzetno dobru saradnju sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde, odajući priznanje premijerki i ministricama za dosadašnji rad u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.  

  „ Potpisali smo Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na stručno usavršavanje rukovodstava škola i ovim memorandumom se predviđa osnivanje jedne velike radne grupe u kojoj će biti predstavnici Ministarstva, Prosvjetno- pedagoškog zavoda kantona i OSCE-a  koji će razgovarati o mogućnostima stručnog usavršavanja nastavnog osoblja i rukovodstava škola i modelima da se to provede u praksi. Ovdje smo uočili značajne iskorake koji su napravljeni u ovom kantonu i zaista pozdravljamo takve inicijative, zbog čega nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje“ – istakla je ambasadorica Kavalec.  

Ona je naglasila i značaj posjete  ambasadorice Švedske, države koja ove godine predsjedava OSCE-om. 

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da je jedna od centralnih tema razgovora bila borba protiv korupcije što je, kako je kazala, vrlo važno pitanje, jer  je korupcija pojava koja narušava povjerenje građana u institucije sistema.  

„ Korupcija predstavlja prijetnju po demokratiju, vladavinu zakona i ekonomski razvoj zbog čega smo danas razgovarali o načinima borbe protiv korupcije. To je zaista jedna važna tema ne samo za ovaj kanton, nego i za cijelu zemlju. Švedska će nastaviti pružati svoju podršku svima onima u ovoj zemlji koji žele pomagati da zemlja ide naprijed i da se konačno integrira u Evropsku uniju“ – naglasila je ambasadorica Strömquist.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da podrška Misije OSCE-a,  ambasadorice Kavalec te švedske ambasadorice Strömquist, predstavlja ohrabrenje za još intenzivniji rad na provođenju mjera u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.  

„ Danas smo dobili pohvale od obje ambasadorice, a na nama je da se zaista zajednički  trudimo da budemo još bolji  i ovaj kanton učinimo mjestom ugodnog življenja te budemo primjer  kako se može zajednički raditi kada je u pitanju borba protiv korupcije.  Aktivnosti koje smo mi radili u saradnji sa Timom za borbu protiv korupcije su rezultirale određenim napretkom, ali u narednom periodu zaista ćemo napraviti korak dalje donošenjem Zakona o sprječavanju korupcije u BPK Goražde i uz podršku naših međunarodnih partnera, osnivanjem Ureda za borbu protiv korupcije“ – najavila je premijerka Obuća.   

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.