»»

"/>
U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta
Promovisana knjiga pod nazivom „Priče o bosanskim ženama“, autorice Dragane Tomašević
Datum: 16.03.2022.

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“večeras je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde upriličena promocija knjige pod nazivom „Priče o bosanskim ženama“, autorice  Dragane Tomašević.

Riječ je o ženama, heroinama koje su oblikovale historiju Bosne i Hercegovine i ostavile neizbrisiv trag, a  predstavlja zajednički doprinos sjećanju na njih i na njihovo djelo.

Objavljena je u zajedničkoj ediciji „Prosvjete“ i „Preporoda“ a na promociji su, osim autorke, o knjizi i bosanskim ženama govorili premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, predsjednik BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini Sanjin Kodrić,  članica UO BZK „Preporod“ Goražde Halida Kurtović, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić.

“U patrijahalnom društvu, društvu koje je manje, više i danas na sceni, te žene, umjetnice, novinarke, pravnice, doktorice, naučnice, bile su preteče nekog novog doba i ženske ravnopravnosti. Pisati o njima zaista je hvale vrijedno, a još više zbog toga jer, kako sama autorica kaže, bosanskohercegovačke autorice svojom pismenošću, obrazovanjem i otvorenim načinom razmišljanja ruše davno usvojene i raširene zablude o ženskoj nepismenosti, zaostalosti i pasivnosti u Bosni i Hercegovini” kazala je u svom obraćanju premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ona je naglasila je da je mnogo primjera uspješnih bosanskohercegovačkih žena, koje svojim znanjem i sposobnošću kroz, biznis, medicinu, politiku, nauku, pisanu riječ, inžinjering, tehnologiju, sport, poljoprivredu, domaću radinost, ili bilo koji drugi oblik posla, danas doprinose razvoju Bosne i Hercegovine i koje takođe zaslužuju da trag o njihovom radu i postojanju ostane trajno sačuvan.

“Skupština i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde proglašavanjem od značaja za kanton četiri temeljne organizacije kulture naroda u Bosni i Hercegovini, među kojima su „Preporod“ i „Prosvjeta“, izrazili svoju trajnu opredijeljenost da podrže njihov status kao i sve aktivnosti kojima se promoviše bogata kulturna tradicija i zaostavština naše zemlje”, podsjetila je premijerka Obuća koja je izrazila nadu da će ovakvih promocija ubuduće biti još mnogo.

Dragana Tomašević, autorica knjige “Priče o bosanskim ženama”, čijoj promociji u Goraždu je prisustvovao veliki broj posjetilaca, sačuvala je od zaborava i javnosti predstavila 22 bosanske žene koje su pripadale različitim kulturnim sredinama, ali i religijama, no ipak su sve imale zajedničku osobinu – borbu za unaprjeđenje kulture, književnosti i umjetnosti BiH.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.