»»

"/>
U organizaciji Udruženja "Buđenje" iz Goražda, održan Okrugli sto o temi „Zašto je važno pružiti podršku porodici koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju?“
Podršku goraždanskom udruženju daje i Vlada BPK Goražde
Datum: 20.06.2022.

U organizaciji Udruženja “Buđenje” iz Goražda, danas je u prostorijama Islamskog kulturno-obrazovnog centra održan Okrugli sto o temi „Zašto je važno pružiti podršku porodici koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju?“  Okrugli sto koji je otvorila Ines Kavalec, izvršna direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” organiziran je s ciljem  da se javno progovori o izazovima porodica sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju, te da se inspirišu i drugi ljudi da podijele svoje priče i vlastite izazove.

Podršku osnivanju udruženja čije aktivnosti su usmjerene na socijalizovanju djece koje imaju poteškoća u razvoju  pri samom osnivanju pružila je Vlada BPK Goražde, a današnjem Okruglom stolu prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

I ovom prilikom, ona je naglasila značaj postojanja udruženja, koje će u svim aktivnostima koje provode i u budućnosti imati podršku Vlade BPK Goražde.

„ I na ovaj način, prvenstveno kao žena i majka, a onda i premijer BPK Goražde,  želim pružiti podršku roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem njihove socijalizacije u društvo, a Okrugli sto je prilika da se donesu zaključci koji će ići u tom pravcu“-naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema riječima Ines Kavalec, izvršne direktorice Udruženja “Dajte nam šansu”, osim podrške roditeljima, današnji Okrugli sto bio je prilika da se ukaže i na nedostatak zakonske regulative koja bi obuhvatala ovu populaciju.

„Pored servisnih centara u FBiH i Republici Srpskoj, smatramo da i Goražde zaslužuje da ima jedan ovakav centar kao instituciju koja će u konačnici pružati podršku porodici koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju. Problem za ovu populaciju je definitivno isti, a ono što kao prvo ističem jeste da ne postoji zakon koji štiti porodice koje imaju dijete sa poteškoćama u razvoju na nivou FBiH, a koji bi nama kao roditeljima bio od velikog značaja“-ističe Kavalec.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.